Vegansk ost är en rik källa till protein för dig som är vegan eller som är allergisk mot mjölk. Även mjölkproteinallergiker kan äta vegansk ost tack vare att de är helt mjölkfria. Här hittar du flera olika sorters vegansk ost som finns i dagligvaruhandeln eller i välsorterade matbutiker; allt från hårdostar och lyxostar för plockbrickan till pizzaost och bredbara mjukostar.
Naturell från Oatly , som tidigare gick under namnet påMackan, är en bredbar vegansk ostprodukt som ersätter färskost. Gott på mackan, i bakning och i glasyr. Baserad på havre och vegetabiliska oljor och finns i de flesta stora matbutikerna.
Greek white block från Violife är en god och krämig produkt som påminner om den klassiska grekiska osten med stort F. Kokosolja och havssalt ger den en krämig konsistens med mycket smak. VioLife erbjuder flera olika veganska ostar i andra stilar.
Parveggio från Green Vie är en av flera växtbaserade ostprodukter, och innehåller kokosolja. Parveggio tillför en skarpt fruktig och nötig smak med extra sälta i din matlagning. God att riva över pasta, sallad eller krämig risotto. Finns också som färdigriven.
Casheury i Skåne tillverkar ostar, perfekta för delibrickan, av fermenterade cashewnötter. Cashembert tillverkas genom traditionell ostteknik och har karaktären av en fransk vitmögelost. Testa även deras caseuzola och casheubri.
Daiya är det helt mjölkfri varumärket som tillverkar veganvänliga ostar av kikärtor i alla dess slag. Bland sortimentet finns som påminner om allt från mozzarella och cheddar till parmesan – bara att lägga över pizzan, i burriton eller på pastan.