Det finns många anledningar till att bli vegan och att äta mer växtbaserat. Djurens villkor utgör en stor del av veganismen såklart, men köttproduktion handlar lika mycket om människors hälsa och om miljöförstöring. Här reder vi ut några av de vanligaste anledningarna till varför många väljer att bli veganer.
En stor del av veganismen handlar om djurens villkor, djuren som föds upp för att sedan slaktas och bli till människomat, många gånger på brutala sätt där djuren får lida och med metoder som är långt ifrån vad som är okej.
Kolla gärna på dokumentären Cow conspiracy för att lära dig mer.
Kött och fisk innehåller mer gifter än vad vegetabilier gör. Många miljögifter finns i djurens organ, främst i dess lever och njure. Dessutom är många hav och sjöar förorenade av farliga ämnen, något som förgiftar fiskarna i dessa vatten.
I Sverige är det ungefär 10 000 sjöar som är så pass förorenade att man måste begränsa fisket, då det är skadligt för människan att äta fisk från dessa vatten.
Det är vetenskapligt bevisat att det är nyttigare att äta en växtbaserad kost jämfört med en kost som innehåller animaliska produkter.
Vi skulle alltså må mycket bättre om vi åt mer växtbaserat och mindre kött och fisk. Dessutom hjälper en växtbaserad kost oss att behålla, samt återfå vår hälsa.
Animaliska produkter innehåller ofta för lite fibrer och för mycket fett och proteiner. Medan en vegetarisk kost innehåller mycket fibrer, lagom mycket proteiner och mindre fett.
Dessutom innehåller vegetabilier mycket vitaminer och nyttigheter som är viktiga för att man ska få i sig en fullvärdig kost.
Det sägs att det finns ett samband mellan animalisk kost och att vi ådrar oss sjukdomar som till exempel gallsten, fetma, åldersdiabetes och njursten.
Det finns vetenskapliga studier som har visat att en växtbaserad kost kan lindra vissa sjukdomar. Dessutom bör man vara medveten om att de allra flesta matförgiftningarna orsakas av bakterier i animaliska produkter.
Vegansk kost har i de flesta fall mindre klimatpåverkan under produktionen jämfört med annan mat. Det finns många sätt att implementera grönsakerna i olika rätter och därmed minska matsvinnet och på så sätt minska dina utsläpp. Ta gärna del av våra tips för att minska matsvinnet i hemmet så att din mat inte bara håller längre, utan även undviker att slängas.
Många tänker nog att det inte gör så stor nytta om man äter en köttbit eller om man köper de där superförbjudna tigerräkorna ”för om inte jag gör det, så gör någon annan det”. Men faktum är att det leder till katastrofala följder för vår miljö och inte minst för våra djur.
Tänk om alla istället kunde hjälpas åt, för det krävs faktiskt inte alls mycket av dig för att du ska bidra. Här finns två enkla sätt till hur du kan bidra:
Inför en vegetarisk (eller helst) vegansk dag i veckan, det bidrar du mer än du tror. Är du inte så bekant med en växtbaserad kost eller om du behöver lite ny inspiration kan du kolla in våra veganska recept och tips på veganska produkter.
Välj bara ekologiska produkter, det är bättre både för dig och för miljön. Här är några anledningar till att välja ekologiska produkter: